Konsten att välja ett original i Vitras värld

God design är ingen tillfällighet, utan resultatet av hårt arbete. Vitra utvecklar sina produkter tillsammans med ledande formgivare, ofta kallade upphovsmän, och varje produkt är ett samarbete där formgivaren står för idéer och kreativa visioner och tillverkaren bidrar med kunnande och erfarenhet.

– Formgivaren och tillverkaren lägger ned mycket tid och använder all sin expertis och hantverkskunnande för att utveckla och lansera nya produkter. Tillsammans skapar de föremål som är mer än bara ting – och det är det som är deras unika förmåga, säger Nora Fehlbaum, vd på Vitra.

Nora Fehlbaum, tredje generationens vd i familjeföretaget, ser att målet med Vitras produkter inte bara är att vara estetiskt tilltalande, utan också att ge användaren en unik upplevelse. Hållbar tillverkning och lång livslängd är tydliga delar av designprocessen, och sammantaget gör alla dessa faktorer att produkternas utseende och värde förhöjs i takt med att de åldras.

– Original blir inte äldre, de blir bara vackrare, säger Nora Fehlbaum, vd på Vitra.

Lounge Chair

Eames Shell Chairs

Att stå upp för originalen

Klassiker är produkter från en annan tid med en design som står sig i flera decennier. De var banbrytande redan när de kom och fortsätter att hävda sig väl i konkurrensen med nya produkter. Designklassiker är levande kulturarv som är viktiga att bevara, vårda, analysera och uppdatera. Vitra är engagerade i detta arbete på flera nivåer och i nära samarbete med formgivarna eller deras efterlevande. Detta samarbete underlättar och legitimerar också ändringar, till exempel när produkter måste anpassas till dagens användares behov och modern tillverkningsteknik. Att vårda klassiker är en investering som bevarar produkternas vitalitet, utforskar deras unika historia och sprider kunskap om deras design. Vitra Design Museum, beläget i tyska Weil am Rhein, bidrar med värdefull forskning kring nutida design och designhistoria, och delar sina insikter genom utställningar, publikationer och föreläsningar.

The details are not details. They make the design.
Charles Eames

Vitra vill belysa att de producenter som kopierar smiter undan från detta viktiga arbete. Genom att uteslutande kopiera redan framgångsrika produkter och utnyttja klassikernas goda rykte undviker de ekonomiska risker utan att själva bidra med något till branschens fortlevnad. De bryter mot formgivares och seriösa tillverkarnas rättigheter med ett enda syfte – att tjäna pengar.

En originalmöbel är ett köp för livet som fortsätter att sprida glädje i flera generationer. Den åldras med värdighet och elegans, och den patina som bildas med åren gör den bara ännu mer attraktiv. Originaltillverkare erbjuder dessutom reparationstjänster, reservdelar och längre garantiperioder som bidrar till än mer trygghet i investeringen. Vitra lämnar till exempel hela 30 års garanti på Charles och Ray Eames stolar från Aluminium Group. En originalmöbel är också en bra investering, eftersom andrahandsvärdet ofta överstiger det ursprungliga inköpspriset på den ständigt växande vintagemarknaden. Fördelarna med ett original sträcker sig därför långt bortom dess design och funktioner. Så för alla som önskar design önskar Vitra att valet är klart, välj ett original.

The Original is by Vitra

Vitra products can be loved over a lifetime and even passed on from one generation to the next – this is the compass that guides every decision during the development and production process and that allows us to offer 10 to 30 years warranty on selected products. Read through the warranty conditions for more details.

Vill du ha vår hjälp? 

Kontakta oss via formuläret nedan eller ring oss direkt på 0455 - 123 55

13 + 5 =